Creatieve chaos? Of gewoon rommelig

Creatieve chaos? Of gewoon rommelig

Een opgeruimd huis geeft een opgeruimde geest. Ken je deze uitdrukking? Ik wel. En ik geloof ook dat het zo is, maar ondanks dat ben ik een behoorlijke chaoot. En mijn creativiteit is voor mij een smoesje om niet teveel aan opruimen te hoeven doen. Een beetje rommelig is ook gezellig. Toch? Je mag zien dat er geleefd wordt. Want het schijnt zo te zijn dat een beetje chaos de creativiteit prikkelt. Maar teveel is teveel.

Ik bewaar veel, want ik kan het nog eens nodig hebben. En het komt regelmatig voor dat er een ‘probleem’ opgelost kan worden met nét dat stukje ijzerwaar dat ik feilloos weet terug te vinden in mijn huis, omdat ik het allemaal in mijn brein heb opgeslagen. Maar dat betekent eigenlijk dat in mijn hoofd veel ruimte opgeslokt wordt door spulletjes van weinig betekenis. Opruimen betekent voor mij ook: niks meer terug kunnen vinden. Maar eigenlijk ontbreekt er gewoon een goed bewaarsysteem.

En dan heb ik nog een smoes. Ik heb een gezin van vijf. En niemand in dit gezin is een opruimer. Het ligt dus niet alleen aan mij. Of toch wel? Ik was toch opvoeder ook? Een werkende moeder, designer, kunstschilder. Zucht.

Gelukkig krijg ik ook visite. En dan moet ik een dag of een ochtend ervoor toch echt even door het huis. In ieder geval de benedenverdieping… de rest krijgen ze niet te zien.

Chaos in het hoofd

En dan krijg je een vastloper. In een keer wordt het toch allemaal echt té veel. Ik weet niet meer waar ik het moet laten. Er kan geen kast meer bij in mijn huis of op zolder en ook de schuur is overvol. En de rotzooi staat in de weg met schoonmaken. En daar baal ik van. Maar het is zoveel te veel geworden. De moed zakt me in de schoenen.

Ik heb ook deadlines. En ik heb ook een hond waarmee 3x per dag gewandeld moet worden. En ik heb… meer dan genoeg te doen om een dag te vullen en dan nog niks schoongemaakt of opgeruimd te hebben. En ik word er echt moedeloos van.

Aletta helpt

Via een collega kwam ik bij Aletta van Goed-Bezig. En je leest het al op haar site: Aletta helpt. En dat doet ze dan ook. Niet alleen door een begin te maken maar ook door je goede tips te geven. Ik ben zo iemand die haar regelmatig nodig heeft en heb dan ook een abonnement met haar afgesloten. Na een superstart waarin ik eindelijk dingen heb weg kunnen gooien die écht geen nut meer hebben, komt ze nu maandelijks een keertje langs. (Ik was ook goed in bewaren van restjes hout. Schuur vol van. Nu kunnen de fietsen er weer in.) Je kunt met Aletta afspreken hoe de follow-up het best in je leven past. De abonnementsvorm is maatwerk.

Die stok achter de deur, maar vooral ook de morele support is precies wat ik nodig heb. En wat heel fijn is: Aletta voelt meteen vertrouwd aan. Ze is een warm mens en niks is gek. Gelukkig maar, want ze stapt niet alleen door je voordeur. Ze stapt wel echt in je leven. Ik kan Aletta van Goed-Bezig aan iedereen aanraden.

Cecilia (www.ceciliaverhaar.nl)